Afschaffen zelfstandigenaftrek

 Regelingen als zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-vrijstelling, met/zonder urencriterium zijn onnodig bureaucratisch. Het is triest dat er niet één ondernemerscriterium gehanteerd wordt. Dit is dus een uitgelezen kans om dit probleem op te lossen (en de spanning tussen belastingdienst en ondernemers op dit vlak te verminderen).

Ondernemer ben je omdat je ervoor kiest om risico te nemen en daar geld en arbeid voor inzet. Het is voor een rasondernemer als mijzelf niet te begrijpen dat ambtenaren mijn activiteiten beoordelen en bepalen of ik wel of niet voor regeling x, y of z in aanmerking kom. Ik ben fiscaal een ondernemer of ik ben dat niet in alle situaties (ook voor de BTW zou ik zeggen).

Het is dus goed dat in het aantal regelingen gesnoeid wordt. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om ondernemers in de inkomstenbelasting die alle risico's persoonlijk nemen ook een lagere last staat. Argumenten zijn er hiervoor genoeg (ondernemers kosten maatschappelijk weinig en hebben een positief economisch uitstralingseffect). Ook moeten de lasten van IB-ondernemers niet hoger zijn dan de lasten van de VpB en box 2 (AB-winstbelasting), zodat het aantrekkelijk is om een laagdrempelige onderneming te starten zoals een eenmanszaak of een VOF.

Een speciaal tarief in box 1 voor winst uit onderneming moet voldoende zijn. Dit kan het marginale tarief voor ondernemers verlagen. De startersaftrek mag weg als er een fiscaal aantrekkelijke regeling voor starterskredieten komt. Dat moet er dan voor zorgen dat echte starters kunnen starten. Terwijl pseudo-starters (ofwel ontslagen werknemers die deels terug mogen komen als ZZP-er) de markt niet verstoren voor gewone werknemers.

Een echte starter heeft vaak kapitaal nodig om een mooi bedrijf op te bouwen, maar dat vindt hij vaak niet. Dat moet gestimuleerd worden. Niet door een moeilijke tante agaathregeling (een oude regeling met onmogelijke voorwaarden voor echte startersleningen), maar een aantrekkelijke regeling voor alle ondernemerskredieten tot bijvoorbeeld 1 mln. Hoe die regeling eruit moet zien? Ik denk aan een borgstellingsregeling voor particuliere leningen, maar het kan ook een box 3 vrijstelling zijn.

Als het maar budget neutraal gebeurt (dus niet meer maar ook niet minder kost) en eenvoudig is voor particuliere leninggevers en starters.