Nederland is rijk, maar rekent zich arm

De financiering van de woningmarkt en het bedrijfsleven kan in één klap worden opgelost. Er is een tekort aan bedrijfsleningen en hypothecaire leningen, terwijl er meer vermogen is dan ooit. Het vermogen zit vast in pensioenen en op spaarrekeningen. Het pensioenvermogen in Nederland bedraagt € 1,2 triljoen en aan spaargeld is er € 380 mrd. Aan schulden is er € 650 mrd hypothecair,    € 350 mrd zakelijk en € 26 mrd consumptief. Daarnaast is er een staatsschuld van € 430 mrd. Uiteraard fluctueren deze getallen enigszins, maar dat zijn afrondingsverschillen.

 

Samengevat:

Spaargeld + pensioenvermogen: 

€   1.580 mrd

 

 

Schulden privaat:

€ - 1.026 mrd

 

 

Staatsschuld:

€    - 430 mrd

 

 

Saldo (netto vermogen):

€      124 mrd

positief

 

Terecht doet de regering er nu wat aan om dit vermogen nu los te krijgen ten bate van de Nederlandse economie. De regering doet echter niet genoeg.

 

In één klap kan het financieringsprobleem van de economie en de woningmarkt worden opgelost. Het is tijd om nu eens doortastend aan de gang te gaan en niet met deelakkoorden, maar met een totaal financieringsakkoord voor de economie te komen. Daarvoor is de medewerking van banken, werkgevers en vakbonden nodig. Het gaat namelijk om het vrijmaken van pensioengelden en spaargelden voor de Nederlandse economie. De genoemde partijen hebben daar daar de zeggenschap over dus moeten zij nu eindelijk eens knopen gaan doorhakken. Dus niet vrijblijvend polderen, maar een echt sociaal akkoord dat de economie uit het slop trekt, zodat dit geld snel vrijkomt.

 

Nu heeft de economie behoefte aan geld. Geld dat er is, maar dat grotendeels in het buitenland staat (86% pensioengeld). Dit geld komt dus voornamelijk ten goede aan de Frans, Duitse en Amerikaanse economie, terwijl de Nederlandse economie het slechtst presteert. Het wordt tijd dat we dit geld naar ons toehalen en het toestaan dat de pensioenen worden ingezet voor aflossing van hypotheken. Dat woningbezitters hun pensioenopbouw ook mogen investeren in hun eigen huis of via een speciale rekeningen bruto mogen uitlenen aan starters op de woningmarkt of MKB-bedrijven. Zo helpen we de economie op gang en zorgen we goed voor onszelf èn de volgende generatie.

 

Dirk-Jan Weijers

28 augustus 2013

 

Bronnen:             - DNB Vermogenscomponenten van Nederlandse Huishoudens (2013 Q1)

 

                               - Stuurgroep kredietverlening, rapport kredietverlening aan het MKB (2 mei 2012)